Dansul Polka
Polka este insasi veselia transpusa in miscari de dans. Cu origini in Boemia (Cehia), acest dans plin de energie s-a raspandit treptat in toata lumea, tocmai datorita bucuriei pe care o inspira. Frumos si colorat, dansul Polka impresioneaza prin piruetele ametitoare si face deliciul publicului cu miscarile sale comice si foarte elaborate.
Ritmul viu si sprinten a propulsat micul dans popular bavarez mai intai in saloanele din Praga, ca apoi sa se bucure de mare succes la Viena si Paris, devenind – in a doua jumatate a secolului XIX – unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal. Ajuns in America, dansul Polka a capatat o mai mare complexitate a tehnicii, perechile incepand sa danseze in cerc, intr-un tempo vioi si saltaret.
Prin forma sa simpla si prin vioiciunea caracteristica, Polka anima orice eveniment si cucereste publicul cu farmecul lui pur, modest. Numele acestui stil de dans vine probabil de la cuvantul ceh „pulka“ („jumatate“), avand in vedere ca bataia de picior specifica lui se face pe jumatate de ritm.
Asociata de obicei cu petrecerile nebune si creative, in care se da frau liber miscarii si distractiei, Polka incinge nu doar ringul de dans, ci si imaginatia, transportand publicul si dansatorii deopotriva intr-un timp cand viata era simpla si bucuria se gasea la tot pasul.