Dansul perfectiunii – dialog cu coregraful Adrian Stefan, mentorul si coregraful trupei The Sky
The Sky este una dintre cele mai indragite trupe de dans din Iasi si credem noi, si din Moldova si nu numai. Artistii coordonati de cunoscutul coregraf Adrian Stefan se depasesc la fiecare aparitie pe scena, la fiecare spectacol si prezenta in public. Talentati si ambitiosi, „irlandezii” de la The Sky reusesc sa aduca publicul in starea in care sa-si doreasca sa iubeasca dansul macar cu pasiunea pe care ei o pun in fiecare reprezentantie. Am discutat cu Adrian Stefan despre dans, despre amibitie si despre inaltimile la care poate ajunge orice om, daca iti doreste.
– Cind a fost infiintata trupa si de ce The Sky?
– A fost infintata in 2000 ca formatie a Casei de Cultura a Studentilor Iasi de catre coregraful si mentorul ei, Adrian Stefan . Intotdeauna am fost atras de bolta cereasca. The Sky (cerul – n.r. ) reprezinta o infinitate de posibilitati, de imagini, de energii, asa ca inca de la infiintare mi-am propus sa abordez o gama mare de genuri de dansuri, dansuri de care publicul s-a bucurat in fata unui ecran de sticla, dar pe care a dorit sa le vada „life”. Despre Adrian Stefan ce sa va spun? Am 40 de ani, dansez de peste 22 ani, sunt multiplu laureat national si international la diferite festivaluri de dans, am dansat in numeroase spectacole din toata tara si din strainatate, realizez coregrafii pentru piese de teatru jucate la Teatrul National Iasi (Cabotinul, Danseaza fetele.. Mundy, Salomeea, Romeo & Julieta etc) dar am si numeroase colaborari si cu alte teatre din tara, realizez coregrafii pentru diverse trupe de dans si muzica, am castigat emisiunea nationala „BravoBravissimo” in 2004, sectiunea dans, transmisa de TVR1 si m-am dedicat in intregime dansului.
– Vorbiti-ne despre spectacolele dvs, despre performante, despre realizari, despre vise implinite.
– Daca la inceput a fost infiintata ca formatie de dans modern, ulterior trupa s-a facut remarcata prin dansul irlandez, un dans ce necesita foarte multa repetitie, dar care atrage ropote de aplauze.
Irlandezul, prin linia melodica si a dansului efectiv, este foarte gustat de toate categoriile de varsta, indiferent de mediul socio-profesional din care provin. Aplauzele ne-au dat puterea si energia de care avem nevoie pentru a merge mai departe, de a munci mai mult, de a ne perfectiona. Toate orele de repetitie, toata transpiratia si efortul depus pentru a ne perfectiona sunt uitate atunci cand la sfarsitul spectacolului lumea se ridica in picioare si aplauda indelung apreciind calitatea artisticului pe care i l-am oferit. The Sky reprezinta un vis implinit atat pentru mine, cat si pentru restul trupei, prin multitudinea de diplome si trofee nationale si internationale acumulate in cei 10 ani de existenta, dar si prin faptul ca a devenit o formatie cunoscuta in domeniul artisticului romanesc.
– Sunteti foarte cunoscuti pentru dansurile irlandeze. Ce anume a alimentat aceasta pasiune? De ce dansuri irlandeze?
– Am fost emotionat pana la lacrimi atunci cand am vazut pentru prima data show-ul „Lord of The Dance” cu Michael Flatley. Eram in Seul, Coreea de Sud, unde timp de doi ani am lucrat ca dansator si coregraf si unde am avut sansa sa lucrez cu coregrafi importanti ce au lucrat cu Paula Abdul si Janet Jackson precum si cu un coregraf de dans irlandez de unde am preluat dragostea si tehnica pentru acest dans. Cand am inceput sa predau celor din formatia The Sky dans irlandez am facut-o ca pe un hobby, dar pe vreme ce timpul trecea si trupa se perfectiona in executia acestui dans, au inceput sa apara din ce in ce mai multe ovatii, numarul palmelor ce ne felicitau era din ce in ce mai mare si atunci am decis sa ne luam in serios treaba, sa crestem numarul si timpul acordat repetitilor, a dansatorilor si de a dezvolta un sistem de marketing care sa ne promoveze in showbiz.
– Incercati sa retraiti atmosfera din sala de spectacole. Cum suna aplauzele?
– Daca atunci cand eram mic tanjeam sa ajung alaturi de vedetele din lumea artisticului, acum avem spectacole alaturi de majoritatea numelor importante din showbiz-ul si socialul romanesc si sunt placut suprins cand acestea ne cunosc activitatea artistica si cand ne felicita pentru prestatia noastra de pe scena. In dorinta de a oferi publicului un repertoriu cat mai variat , am inceput sa ma indrept si spre alte genuri artistice: Step, Spaniol, momente din diferite musical-uri, contemporan, tiganesc, grecesc, tribal, rusesc, menuet, cabaret, egiptean, oriental, modern, contemporan, majorete, american western, rock’n roll, etc., dansuri care au intregit show-urile oferite de formatia The Sky si care au ajuns sa fie la fel de indragite ca si dansul irlandez.
– Citi membri are trupa? In afara de dans, ce pasiuni mai au?
– Formatia are si alte activitati in afara de dans si anume realizeaza diferite momente cu flacari, Show-uri pe catalige si cu papusi uriase, de clown, mimi (statui vii), vizibile pe site-ul www.theskydance.ro, si toate acestea pentru a oferi intreg publicului spectator o cat mai variata reprezentatie artistica . Trupa are aproximativ 30 de membri activi care isi investesc tot timpul liber in aceasta formatie , ba mai mult renunta la alte activitati recreative, hobby-uri, ore petrecute cu familia pentru a participa la repetitiile zilnice de aproximativ 3-4 ore alaturi de echipa The Sky.
– Cum va alegeti repertorul? Cine il alege? Doar coregraful sau el, impreuna cu membrii trupei?
– Repertoriul il alege publicul spectator. Cum? Dupa fiecare spectacol , din discutiile cu publicul spectator, ei ne ridica noi stachete, noi provocari la care eu nu pot rezista. Cand cineva spune ca a vazut un dans sau alta activitate artistica manifestata prin miscarea armonioasa a corpului care i-a trezit emotii interioare si i-a bucurat inima, ma gandesc imediat daca as putea si eu sa realizez cu echipa mea asa ceva fara insa a copia acel act artistic.Toate coregrafiile mele si toate elementele de animatie pe care le-am realizat imi poarta amprenta personala si nu sunt imitatii a altor evenimente artistice.
– Cine poate deveni membru al trupei The Sky? Ce conditii trebuie sa indeplineasca?
– Trupa organizeaza periodic preselectii pentru intregirea echipei de dansatori incercand sa atraga noi mebri talentati in randurile sale.Dansatorii trebuie sa aiba experienta in dans, sa aiba o anumita structura si abilitate corporala (de dansator), timp pentru a investi in aceasta arta, dorinta de a face un act artistic valoros, abilitate de a se adapta grupului si mult talent.
– Ce este dansul?
– Dansul pentru mine inseamna munca, succes, munca, prieteni, munca, hobby, realizari, provocare, multumire sufleteasca si multa multa munca.
– Ce rol are dansul in viata fiecaruia? Din punctul dvs ca dansator, dar si al spectatorului?
– Dansul exista in fiecare dintre noi si fara sa facem nimic „El” tot iese la suprafata. Copii mici, cei din preistorie si altii care nu au vazut pe cineva dansand si care la un sunet muzical se misca ca urmare a unui impuls interior atesta acest fapt.Ceea ce tine de noi este sa-l perfectionam, sa-l adaptam pe fiecare gen de muzica in parte si daca se poate sa ne sincronizam miscarile cu un partener sau cu un grup de persoane. Dansul este o arta vizuala de mare virtuozitate ce necesita foarte mult talent si munca. Am sa-i invidez intotdeauna pe cantareti, pe cei cu talent desigur, care dupa ce si-au dezvoltat un repertoriu, totul consta intr-o baterie pe care o pun intr-un microfon, dupa care isi etaleaza talentul de artistic. Asta pe cand un dansator are zeci de costume si acesorii de realizat, de transportat,de calcat, de spalat la fiecare spectacol, de transpirat la repetitii lungi, de indurat indispozitia partenerilor de dans, trebuie sa depuna un efort corporal dus cateodata pana la limite pentru ai oferi spectatorului un spectacol de mare calitate. Ce n-as fi dat sa fi avut si eu voce.
– Multe trupe au si divizie de juniori. Credeti ca ar fi posibil The Sky junior?
– Nu demult am inceput a dezvolta si aceasta idee de The Sky Junior dar ca orice inceput este mai greu. Cu cele doua clase de copii am inceput sa avem si rezultate si la fel ca si formatia mare au inceput sa primeasca din ce in ce mai multe aprecieri din partea publicului.Vom continua acest proiect si sper ca acesti copii vor ajunge cel putin la nivelul celor mari.
– Ce planuri aveti?
– Cel mai mare proiect al meu este de a realiza un spectacol cu toate dansurile Formatiei de Dans The Sky, care vor fi prinse intr-o regie de exceptie si cu care vom realiza un turneu in marile orase din tara si chiar sa-l propunem si pentru un turneu in afara tarii. Mi-am propus sa realizez acest proiect chiar in cursul acestui an avand ca sprijin important, asa cum a fost intotdeauna, Casa de Cultura a Studentilor Iasi.
– Credeti in spectacolul vietii? Credeti in dansul perfect? Care ar fi acela?
– Sunt un perfectionist si cred ca dupa ce as realiza un spectacol important care va avea un impact puternic asupra publicului spectator, dar si asupra criticilor de arta, cred, ca inainte de a-mi sterge transpiratia de pe frunte si de a-mi descheia papucii de dans ma voi gandi cum sa fac ceva si mai „tare” decat pana la acel moment. In incheiere vreau sa multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa razbesc prin artisticul romanesc, actuali si fosti, dansatori, colaboratori, spectatori, familiei care m-a sustinut, organizatorilor de evenimente, Casei de Cultura a Studentilor si celorlalti care m-au ajutat atunci cand am avut nevoie de ei.