Dansul Popular Romanesc
Dansul popular romanesc , atat de variat ca stil, tempo si ritm, este o manifestare plina de forta si vitalitate ce exprima specificul, obiceiurile si traditiile fiecarei regiuni in parte, reflectand trairile, sufletul si istoria noastra ca popor.
Un spectacol de traditii populare romanesti si buna dispozitie alaturi de virtuosii dansatori The Sky iti va incununa evenimentul / nunta / botezul tau !
La finalul momentului coregrafic dansatorii vor invita publicul la dans popular, hore si sarbe, astfel ca ne vom distra impreuna! Hai la jocul nostru romanesc!!!
Bogatia miscarilor din dansul popular izvoreste din miile de jocuri existente in stilul propriu fiecarei regiuni, fiecare joc aducand cu sine veselia, temperamentul si energia ce caracterizeaza fiecare zona in parte. Jocurile populare romanesti ne ofera un bagaj artistic bogat si variat, care cuprinde atat dansuri simple si line, dar si dansuri vii, energice si indraznete, avand ca punct comun un pronuntat caracter social.
Dansul Calus
( Calusarii )
De origine precrestina, dansul Calusului vine din negurile timpului si reprezinta o felie de istorie si de traditie pur romaneasca. Asociat cu stravechiul cult al Soarelui, acest stil de dans este incarcat de semnificatii magice. Nu e asadar de mirare ca, de fiecare data cand apar in fata publicului, calusarii fascineaza privirile, suscita imaginatia si lasa in urma un impact emotional profund.
Se spune despre dansul Calusului ca isi are radacinile in cultul unui vechi zeu cabalin al dacilor, pe care ei il numeau Calus, Calut sau Calucean. Simbolistica acestui zeu zoomorf se pastreaza vie in modul de executie a dansului Calusului, ale carui miscari sugereaza tropaiturile si comportamentul cabalin. De altfel, piesele care compun costumul calusarilor poarta denumiri ce amintesc de vechiul zeu.
Legendele populare vorbesc de calusari ca de niste tamaduitori, care realizeaza – prin dansul lor – un ritual de purificare. Privit ca un dans magic, care vindeca trupul si sufletul, dansul Calusului se joaca traditional in saptamana de dinaintea Rusaliilor, pentru a proteja comunitatea de duhuri malefice.
Dincolo de traditii, calusarii impresioneaza nespus si prin forta lor artistica. Executat cu lovituri ale calcaielor, batai apasate in pamant, sarituri in aer si strigaturi, dansul Calusului necesita o doza extraordinara de agilitate. Vesel si foarte ritmat, incat aduce instantaneu buna-dispozitie, acest stil de dans pare a fi jucat la intamplare insa, in realitate, tehnica si pasii sunt foarte bine puse la punct. In acelasi timp, si costumele viu colorate ale calusarilor trebuie sa indeplineasca anumite cerinte foarte clar stabilite si contin elemente atent alese. Un astfel de exemplu sunt nelipsitii clopotei, al caror zgomot alunga spiritele rele si pe care dansatorii ii poarta legati la picior.